Gis waar de Ster vanavond gaat spelen?

, door Edmond Bettex

Om de titel van een beroemde film te parafraseren zou ik de vraag willen aanpakken van de plaats waar onze harmonie musiceert.
Wij hadden inderdaad de eer op 5 november jongstleden te mogen spelen in het Paleis voor Schone Kunsten.

Bij het organiseren van een concert mag men zich talrijke vragen stellen :

Wat zal men spelen ? Het repertorium is niet zonder belang, noch voor het publiek, noch voor de motivatie van de muzikanten (iedereen heeft natuurlijk zijn voorkeur). Maar de Ster kan zowel een mis spelen als de Brabançonne, Stevie Wonder, Trenet of de Internationele.

Met wie speelt men (muzikanten, gasten, zangers, ...) ?

Voor wie speelt men ? In dit geval was het voor de Vereniging van de Socialistische Ziekenbonden van Brussel.

Hoe lang speelt men ? Woensdag, aangezien de duur van het programma, hebben wij vermoedelijk een record geklopt... Men begon vroeg in de namiddag, maar zekere muzikanten hebben mij gegroet met een vriendelijke « goeienavond ». Ah ! de gewoonten van de repetities op woensdagavond...

Het Paleis voor Schone Kunsten (van Brussel, moet men het schrijven) is bij veel kunstliefhebbers een beroemde plaats : het gebouw werd ontworpen door een onder onze grootste architecten, Victor Horta. Daar vindt het even beroemd « Wedstrijd Koningin Elisabeth » plaats (tenminste de finale proeven). Hij is ook de zetel van een zeer interessante cinemamuseum waar ik mij begaf wanneer ik nog korte broeken droeg. Het was in de zeventiger jaren. Mijn zuster die geschiedenis studeerde volgde er een cursus over cinemageschiedenis en ik vergezelde haar « in stoemelings » op zaterdagmorgen om er de briljante uiteenzettingen te horen van Denis Marion die ons over de Actor’s Studio van Elia Kazan en over enkele anderen vertelde). Het gebouw bevindt zich bij de Kunstenberg, waar het nieuwe Museum voor Muziekinstrumenten² gevestigd is. Iedere muziekliefhebber moet dit museum bezoeken (mooie verzameling van Sax en van afrikaanse instrumenten, ondere andere). De architectuur is er ook niet te versmaden (vroeger waren het de winkels van Old England3).

Kort gezegd, het is een tamelijk fabelachtige plaats, zelfs wanneer ze haar naam « Paleis » aan het verliezen is om het iets barbaars woord « BOZAR »4 te krijgen, op taalvlak seksvrij maar met zekerheid « in » (leve SMS, vaarwel de spelling !).

Enkele steelse indrukken van een nieuwe (voor de meeste muzikanten was het geen primeur, vermits de Ster er zich sedert het jaar 2000 reeds twee maal geproduceerd had) :

Praktisch voordeel : de plaats is bereikbaar met het openbaar vervoer en is gemakkelijk te vinden (eenvoudiger, bijvoorbeeld, als het sportcentrum van Erps-Kwerps : iedereen die zoals ik verloren gelopen is zal begrijpen...)

Het toneel is ruim, wat niet altijd het geval is (ik herinner mij een zeer sympathieke maar enge kiosk).

Er is plaats genoeg (ongeveer 2000 comfortabele zetels). Daarmee wordt vermeden volk te moeten weigeren.

De akoestiek is er uitstekend en mag zeker vergeleken worden met die van de Grote Markt te Brussel.

Op esthetisch vlak is de zaal indrukwekkend, ook wanneer de actuele renovatie van de orgel ons een stuk van het zicht afnam en ons de kans ontnam een prachtige groepsfoto te maken.
Het is interessant aan een spektakel met andere artiesten deel te nemen, ook wanneer dit een voorbereidingswerk en enige repetities vergt. Men is een beetje gedwongen "« uit zijn comfortzone » te komen.

Een compleet spektakel van uit het toneel bijwonen laat toe de kunstenaars onder een andere winkel te bekijken : men ziet achter de schermen, de kleine praktische problemen en een gans verborgen gedeelte van het spektakel.

Globaal gezien was ik niet ontgoocheld, des te meer dat, zoals altijd, een perfecte logistiek aanwezig was (er voor, tijdens en daarna).

Inderdaad, het is zoals in Asterix: alles eindigt met een goed eetmaal, maar er is een groot verschil: er is geen bard (Assurancetourix) die tot zwijgen moet gebracht worden. Bij De Ster gaat alles goed.
Ah ! Quand la musique est bonne !

Edmond BETTEX,